Küresel ısınma derken mevsim sıcaklarının bastırması ile ben de klima bakmaya başladım. Elbette hoş değil, küresel ısınmanın bir nedeni de klimalar. Ancak yaşamak zorundayız. Aramaya başladığımda korkunç bir olasılık bolluğuna düştüm. Önceleri, her köşede gördüğümüz ve iyi tanınan markalardan birinden şöyle güzel bir model alalım, ne olacak nemi alsın, bunalım geçirmeyelim diyordum. Ama olay o kadar basit değilmiş.

İlk merak edilen hangi marka, ikincisi kaç BTU, üçüncüsü ne kadar elektrik sarfiyatı var? Dördüncüsü ek özellikler yani biofiltre vs ne derece mantıklı. Beşincisi servis ağı güçlü mü, yoksa sadece satıp kaçıyorlar mı? Altıncısı kullanılan gazlar ne denli çevre dostu? Yedincisi filtresi nasıl temizleniyor .... Klima Alırken

Bir kere, ilk merak edilen hangi marka, ikincisi kaç BTU, üçüncüsü ne kadar elektrik sarfiyatı var? Dördüncüsü ek özellikler yani biofiltre vs ne derece mantıklı. Beşincisi servis ağı güçlü mü, yoksa sadece satıp kaçıyorlar mı? Altıncısı kullanılan gazlar ne denli çevre dostu? Yedincisi filtresi nasıl temizleniyor ….

Google senin, forumlar benim sayfalar dolusu okudukça iyice başım döndü. Evet, İngilizce “Air-conditioner” denilen klimalara bakalım.

Birincisi BTU Nedir bir bakalım:

BTU ya da Btu (British thermal unit); bir libre (453,6 gr) suyun sıcaklığını 63° F’den (°F = 1,8 °C + 32) 64°F’ye çıkartmak için gerekli olan enerji miktarıdır.

Bir BTU yaklaşık olarak 252 kaloriye eşittir. Tanım da, sıcaklık değişimlerinin 1 atmosferlik basınç altında ölçümleri şartında geçerlidir. Besinlerin enerji değerleri kilokalori ölçüsüyle verilir. Bir kilokalori 1000 kaloriye eşittir. Milletlerarası sistemde (SI) kalori ve BTU yerine Jul (Joule) kullanılır. 1 kalori yaklaşık olarak 4,1868 joule’ye eşittir. Joule, ısı enerjisinin mekanik enerjideki karşılığıdır. http://tr.wikipedia.org/wiki/BTU

Evlerde 9600, 12000, 14000 gibi değerlerdeki klimalar kullanılıyor. Bunu tespit ederken odanın kaç m3 olduğuna, ülkenin hangi bölgesinde yaşadığınıza, pencerelerin büyüklüğüne, perdeyle panjurla kapalı olup olmadıklarına, odada kaç kişinin yaşadığına, güçlü ve ısıtıcı aydınlatma kaynağı bulunup bulunmadığına vs. bakılır. Bunu tespit etmekle görevli kişiler keşif ekibi diye anılır. Çoğunlukla ücretsiz bir hizmettir. Ama sormalısınız önce tabii ki. Birden fazla markadan keşif istediğinizde farklı BTU değerlerine sahip klimalar önerebilirler. Buna şaşırmayın, makinelerin farklarından kaynaklanır.

Inverter Nedir?
Bazı klimalarda inverter özelliği var. Bu klimalar diğerleri gibi sabit bir güçle çalışmazlar. Yani istenen sıcaklığa geldiklerinde çalışmalarını yavaşlatır ve ciddi anlamda enerji tasarrufu yaparlar. Bu da ilk anda fazla görünen fiyatı elektrik faturalarınızla geri öder. Üstelik daha kısa sürede ısıtır soğuturlar. Ancak fiyatları yüksek olduğundan bir çok kişi “İki ay için farka değmez. Yaz aylarında az fazla elektrik öder, idare ederim” diyebilir.

Klima ne denli gürültülü?

Aldığınız klima 40dB’den az gürültüye sebep olmalıdır. Gürültü, insanı psikolojik olarak ağır ağır yıpratan bir faktör hele uyuma saatlerinde neredeyse karınca adımlarını duyacak noktaya geliriz.

Klima çeşitleri

Duvara takılıp dümdüz üfleyenleri var. Kutu gibi olup dört yandan üfleyenleri var, buzdolabı gibi olup büyük alanlar için kullanılanları var, tavana asılanları var, dışarda tek dış ünitesi olup içeride bir kaç odaya iç ünite bağlanabilenleri var…

KLİMA ALIRKEN DİKKAT!

  1. Markalara aldanmayın.
  2. Şikayetimvar sitesine bir bakın kimden şikayet oranı fazla (Ancak çok satıldığı için o markanın şikayet oranı da yükselebilir bu yüzdesine bağlı olarak incelenmelidir, dikkat.)
  3. Bütçeniz yetiyorsa ve yaz kış kullanıyorsanız inverterli modelleri tercih edin.
  4. Sadece soğutacak mısınız yoksa hem ısıtacak hem soğutacak mısınız? Doğalgaz mı, elektrikli ısınma mı daha uygun buna uygun model bakın. Bazı klimalar kışın resmen donup çalışmıyor bunu sıkı şekilde sorun.
  5. Filtre temizlerken kendi kendine temizleyen modeller olduğunu da bilin. Elle temizleniyorsa 15 günde bir temizleyin hem temiz hem sağlıklı çalışsın.
  6. Elektrik sarfiyatı A sınıfı tasarruflu modelleri tercih edin.
  7. Klimanızı doğru odaya ve doğru duvara koydurun. Bedeninize direkt üfleme yapmayacağı noktayı seçin.
  8. Servisi olmayan adı sanı belirsiz markalara prim vermeyin.
  9. Doğru BTU’yu alın, aldıktan sonra pişman olmak çok işe yaramıyor.
  10. Havadaki iyonları, bakterileri cidden temizleyen bio, iyon ürünler çok faydalı. Özellikle bulunduğunuz yerde bilgisayar ve elektronik cihazlar varsa. Bu cihazların yaydğı elektromanyetik ve elektrostatik alan havanın kalitesini bozmakta, klima de bu ek özellikler olması vazgeçilmez unsurlar. Bazı modeller hem artı hem eksi iyon verebiliyor. Bu dağ havası şeklinde anlatılıyor.
  11. Klimayı aldıktan sonra karşılaştırma yapıp kendinizi mutsuz etmeyin. Oturun serinleyin :)

Kaynakça:

http://forum.donanimhaber.com/m_3306812/mpage_1/key_/tm.htm

http://tr.wikipedia.org/wiki/Klima

KLİMALAR
http://www.iklimsa.com/

 

LG BEKO
Beko)

DAIKIN KLİMA – ISISAN
www.isisan.com/

HITACHI KLİMA
www.alternatifklima.com/

ALARKO CARRIER KLİMA
www.alarko-carrier.com.tr/

ARÇELİK KLİMA
www.arcelik.com.tr/ProductCategoryList.aspx?categoryCode=Klimalar

BAYMAK KLİMA
www.baymak.com.tr/grup.asp?grup_no=114&dil=TR

TOSHIBA KLİMA
www.toshiba.com.tr/

 

6 YORUMLAR

  1. yazı için çok teşekkürler. gerçekten çok faydalı oldu. klima almak için araştırmalarımda sunduğunuz bilgiler çok faydalı olacak. ellerinize sağlık

  2. Klima almayı düşünüyorum ama özelliklerdeki terimlerin çoğunu bilmiyorum. Sayenizde aydınlandım çok teşekkür ederim. İyi çalışmalar.

  3. Merhaba cok guzel bilgiler verdin ama bize bir marka oneriside versen daha iyi olurdu o kadar cok model varki saırıyouz ne kadar bir urun yelpazesi varmış bu kliamanın

  4. Çok teşekkürler klima hakkındaki yorumlarınız için. Gördüğüm kadarıyla yazının üzerinden 3 yıl kadar bir süre geçmiş ve bu sürede benim dikkatimi çeken yeni bir marka daha ortaya çıktı o da Arçelik LG Klima Yeni taşındığım evime aldım ve bence gayet iddialı.

  5. Yakında güneş enerjisi ile çalışan klimalar geliyor.
    1- İklimlendirme uzmanı vicot firması çin ve amerikalı bilim adamları ile 2-3 yıl çalışma sonucu güneşle çalışan soğutan klima çıkardı, 6-7 yıl sonra piyasada.
    2- Türk mucit dr.ahmer lokurlu çalışmalar yapıyor.
    3- Samsung güneşle ısıtan soğutan klima geliştiriyor.
    4- Sanko yakında güneşle çalışan ısıtma ve soğutma klimayı piyasaya sürüyor.

    Değerli arkadaşlar klimalar artık mecburen güneşle çalışan olacak. Çin enerji yetersizliğinden birçok tesisini kapattı.çin deyip geçmeyin bazı mamulleri çoğu ülkenin malından kaliteli. Çin güneş enerjisi üstende en çok çalışan ülke.

    Türkiye de de bilimsel çalışmalar var ancak hesaplamalar çok pahalı geliyor. Şu anda güneş kollektörü ile çalışan kalorifer ısıtma sistemi var.güneş ve rüzgar enerjisi ile ilgili kanun düzenlemesi bittiğinde kıyamet gibi güneş enerjili ürünler gelecek. Enerji kaynakları tükeniyor tek çözüm rüzgar ve güneş enerji sistemleri. Şimdi şu anda piyasada dışardaki güneş enerjisini kullanan klima ve kombiler var. Tabi bunlar deneme aşamasında ve çok pahalı.ülkemize lazım olan hem ısıtma hem soğutmadır.
    Klima alacaklara öğütler: marka değil iş gören klimalar önemli.soğutmada çok iyi klimaları ülkemizin çok sıcak bölgelerinde satılan klimaları araştırın alın.
    ısıtması güçlü klimaları ülkemizin çok soğuk bölgelerinde satılan klimaları tercih edin. Çok ithal klima var.

    Yabancı klimalar alacaklar:tüm mallar Çinde üretiliyor ve korkmayın çin diye çünkü patentli ürünlerden korkulacak birşey yok.
    ortadoğu ülkelerde üretilen klimalarda yabana atılacak değil. Bence çok para verip klima almayın. Yazın kullanıyoruz sonra duvarları süslüyor.
    A sınıfı inverter kendi kendini temizleyen ortam nemini ayarlayan klimalar markası önemli değil alabiliriz.tüm yarumcu ve okurlara teşekkür ederim.
    cevdet şener düzce gölyaka kuyudüzü köyü.

SİZİN DÜŞÜNCENİZ NEDİR?

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız

Yorum onaylama sistemi etkin; yorumunuzun yayınlanması biraz zaman alabilir.